http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Ovazul
Denumirea plantei: Ovaz (lat. Avena sativa)
Familia: Graminaceae
Denumiri populare: ovaz alb, ovaz negru, ovascior, ovasc, ovoz.
Ecologia si raspandirea:
Ovazul este o cereala anuala, de primăvara si de toamna, comuna in cultura de nutret, intalnita indeosebi în regiunile colinare si de munte.
Compozitie chimica:
hidrati de carbon, glucide, albumine, grasimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei.
Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Carbohidratii: sucroza, amidon, acid fitic.
Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g), minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cuopru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.
Perioada de vegetatie:
Tulpina plantei este erecta, are 5-7 internodii goale în interior. Frunzele ovazului sunt plane. Inflorescenta plantei este un “chiorchine” drept si lung de 15-30 cm pe care cresc spiculete cu 2-3 flori. Planta infloreste in lunile iunie-august.
Perioada de recoltare:
Frunze, cu secera, inaintea formarii spicelor. Fructe, cu combina de cereale, iulie-august
Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni digestive, afectiuni hepatice, afectiuni neurologice, afectiuni pulmonare, afectiuni splenice, anemie, angina, angiocolita, astenie fizica si psihica, astm, azotemie, bronsite, cancer, colecistita, colica renala si vezicala, contuzii in zona capului sau in regiunea gatului, crestere (in special copii mici), coxartroza, diabet, dureri dentare, dureri intercostale, epidermofitie, eruptii cutanate, guta, hemoptizie, hidropizie, impotenta sexuala, inflamatii, insomnii, insuficienta tiroidiana, junghiuri, laringita, litiaza urinara si biliara, lumbago, nastere dificila, nevralgii, prurit, psihastenie, psoriazis, regenerarea sangelui, reumatism, spasme musculare, spondiloze, staze, sterilitate, surmenaj, tuse, tuse convulsiva, ulcer varicos, uremie.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
are aproape acelasi continut ca si graul, dar mai multe grasimi nesaturate, contine intregul complex B, este foarte important pentru hranirea creierului este stimulent, antispasmodic, laxativ, tonic al sistemului
nervos si al uterului, analeptic, energizant, racoritor, diuretica, hipoglicemianta, stimulent tiroidian, rezolva sterilitatea si impotenta, antiasmatic, expectorant, scade colesterolul dinsange. Este bogat in inhibitori ai proteozei si din aceasta cauza sunt foarte indicate la lupta cu tumorile pe care le dizolva in special la cancerul intestinal.
Mentiuni:Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Supa deasa cu seminte de ovaz este meniul nordicilor si este foarte sanatoasa aducand vindecarea in multe afectiuni din cele de mai sus. Se recomanda chiar si copiilor.
- Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent la cei cu afectiunile de mai sus. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Acestia au fosfor, calciu, magneziu si sunt foarte usor asimilabile.
- Se vor fierbe 50 g de ovaz timp de 30 minute apoi se consuma. Este un laxativ si un bun diuretic.
- 20 g de fulgi se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se consuma. Este foarte bun la afectiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze.
- Apa de pe macerat se poate tine in gura contra durerilor de dinti. Se poate inghiti apoi.
- Paiele de ovaz se maruntesc si apoi se fierb. O cantitate de 2 linguri se fierbe in 250 ml apa timp de 3 minute dupa care se strecoara. Este foarte indicat in litiaze.
- Tinctura se prepara din 50 g de seminte care se macina, dupa care se va pune peste acestea 150 ml alcool alimentar de 70°.
Se va agita de mai multe ori pe zi. Se va tine 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua in insomnii 40 de picaturi la culcare, sau ca tratament se va lua cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
Tinctura de ovaz este recomandata celor care sufere de insomnii, ea are in plus virtuti antiasmatice: in insomnii- 40 picaturi la culcare. In astenii 20 picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
- Suc de mladite de ovaz recoltate inainte de a ajunge sa dea spicul. Se va putea pastra o perioada mai lunga daca se va pune peste acest suc dupa ce se filtreaza bine putin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantitati oricat de mari in functie de toleranta individuala si de afectiunea care se trateaza. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe. Se poate folosi o perioada cat de lunga.
In traditia populara:
decoctul semintelor era un leac obisnuit contra tusei. Contra tusei magaresti, se folosea decoctul semintelor, sau ceaiul din paie si nuci verzi. Decoctul se mai tinea in gura contra durerilor de dinti. Semintele prajite se foloseau la oblojeli contra reumatismului. In unele parti se fierbea intr-o caldare si cand se racoreau se introduceau mainile sau picioarele si se tineau pana se racea. Decoctul se mai lua ca fortifiant, pentru intarirea plamanilor, contra diareei. Ceaiul si scaldatorile se foloseau pentru usurarea nasterilor. Aluat se punea pe umflaturi pentru a se retrage.
Denumiri populare: ovaz alb, ovaz negru, ovascior, ovasc, ovoz.
Ecologia si raspandirea:
Ovazul este o cereala anuala, de primăvara si de toamna, comuna in cultura de nutret, intalnita indeosebi în regiunile colinare si de munte.
Compozitie chimica:
hidrati de carbon, glucide, albumine, grasimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei.
Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Carbohidratii: sucroza, amidon, acid fitic.
Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g), minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cuopru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.
Perioada de vegetatie:
Tulpina plantei este erecta, are 5-7 internodii goale în interior. Frunzele ovazului sunt plane. Inflorescenta plantei este un “chiorchine” drept si lung de 15-30 cm pe care cresc spiculete cu 2-3 flori. Planta infloreste in lunile iunie-august.
Perioada de recoltare:
Frunze, cu secera, inaintea formarii spicelor. Fructe, cu combina de cereale, iulie-august
Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni digestive, afectiuni hepatice, afectiuni neurologice, afectiuni pulmonare, afectiuni splenice, anemie, angina, angiocolita, astenie fizica si psihica, astm, azotemie, bronsite, cancer, colecistita, colica renala si vezicala, contuzii in zona capului sau in regiunea gatului, crestere (in special copii mici), coxartroza, diabet, dureri dentare, dureri intercostale, epidermofitie, eruptii cutanate, guta, hemoptizie, hidropizie, impotenta sexuala, inflamatii, insomnii, insuficienta tiroidiana, junghiuri, laringita, litiaza urinara si biliara, lumbago, nastere dificila, nevralgii, prurit, psihastenie, psoriazis, regenerarea sangelui, reumatism, spasme musculare, spondiloze, staze, sterilitate, surmenaj, tuse, tuse convulsiva, ulcer varicos, uremie.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
are aproape acelasi continut ca si graul, dar mai multe grasimi nesaturate, contine intregul complex B, este foarte important pentru hranirea creierului este stimulent, antispasmodic, laxativ, tonic al sistemului
nervos si al uterului, analeptic, energizant, racoritor, diuretica, hipoglicemianta, stimulent tiroidian, rezolva sterilitatea si impotenta, antiasmatic, expectorant, scade colesterolul dinsange. Este bogat in inhibitori ai proteozei si din aceasta cauza sunt foarte indicate la lupta cu tumorile pe care le dizolva in special la cancerul intestinal.
Mentiuni:Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Supa deasa cu seminte de ovaz este meniul nordicilor si este foarte sanatoasa aducand vindecarea in multe afectiuni din cele de mai sus. Se recomanda chiar si copiilor.
- Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent la cei cu afectiunile de mai sus. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Acestia au fosfor, calciu, magneziu si sunt foarte usor asimilabile.
- Se vor fierbe 50 g de ovaz timp de 30 minute apoi se consuma. Este un laxativ si un bun diuretic.
- 20 g de fulgi se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se consuma. Este foarte bun la afectiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze.
- Apa de pe macerat se poate tine in gura contra durerilor de dinti. Se poate inghiti apoi.
- Paiele de ovaz se maruntesc si apoi se fierb. O cantitate de 2 linguri se fierbe in 250 ml apa timp de 3 minute dupa care se strecoara. Este foarte indicat in litiaze.
- Tinctura se prepara din 50 g de seminte care se macina, dupa care se va pune peste acestea 150 ml alcool alimentar de 70°.
Se va agita de mai multe ori pe zi. Se va tine 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua in insomnii 40 de picaturi la culcare, sau ca tratament se va lua cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
Tinctura de ovaz este recomandata celor care sufere de insomnii, ea are in plus virtuti antiasmatice: in insomnii- 40 picaturi la culcare. In astenii 20 picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
- Suc de mladite de ovaz recoltate inainte de a ajunge sa dea spicul. Se va putea pastra o perioada mai lunga daca se va pune peste acest suc dupa ce se filtreaza bine putin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantitati oricat de mari in functie de toleranta individuala si de afectiunea care se trateaza. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe. Se poate folosi o perioada cat de lunga.
In traditia populara:
decoctul semintelor era un leac obisnuit contra tusei. Contra tusei magaresti, se folosea decoctul semintelor, sau ceaiul din paie si nuci verzi. Decoctul se mai tinea in gura contra durerilor de dinti. Semintele prajite se foloseau la oblojeli contra reumatismului. In unele parti se fierbea intr-o caldare si cand se racoreau se introduceau mainile sau picioarele si se tineau pana se racea. Decoctul se mai lua ca fortifiant, pentru intarirea plamanilor, contra diareei. Ceaiul si scaldatorile se foloseau pentru usurarea nasterilor. Aluat se punea pe umflaturi pentru a se retrage.
preluare de pe: http://romania-otaraminunata.blogspot.com/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Orzul
Denumirea plantei: Orz (lat. Hordeum vulgare)
Familia: Graminae
Denumiri populare: icimie, orz de primavara, orz de toamna, orz tuns, orz tepos sau orzoaica de primavara.
Ecologia si raspandirea:
Orzul este adaptat la diferite conditii de vegetatie datorita plasticitatii ecologice ridicate. Astfel, in emisfera nordica se poate cultiva pana la paralela de 70 latitudine nordica (Norvegia), iar altitudinal depaseste 2000 m
Compozitie chimica:
hordeina (alcaloid), maltina, proteine, amidon, celuloza, saruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, in special maltul incoltit. Enzime, fibre solubile, gluten in cantitate mica. Samanta incoltita este mult mai consistenta, cu mai multe vitamine, hormoni, etc, care o face sa fie foarte indicata in multe afectiuni pe care le rezolva. De asemenea frunzele recoltate atunci cand inca nu s-a format spicul sunt cel mai util medicament in lupta cu cancerul. Contine ca toate cerealele inhibitori ai proteazei care neutralizeaza agentii cancerigeni, mai ales la nivelul intestinelor
Perioada de vegetatie:
Orzul are o radacina fasciculata slab dezvoltata si o tulpina in forma unui pai inalt de 30-150 cm. Frunzele sunt verzi-pal, fara perisori. Tulpina se termina cu un spic lung de 4-13 cm, paros pe margine, format din segmente drepte. Planta infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele au forma fusiforma, umflata la mijloc si ascutita la ambele capete.
Orzul este mai rezistent la temperaturi ridicate decit griul, secara si ovazul. Orzul de primavara (furajer) avind perioada de vegetatie scurta, reuseste in climate uscate sau cele aspre. Orzoaica pentru a realiza calitatea ceruta in fabricarea berii se cultiva in zone mai racoroase si umede, unde continutul proteic in boabe este mai scazut, prin prelungirea perioadei depunerii amidonului. Orzul de toamna este mai sensibil la iernare decit griul sau secara de toamna rezistind pina la -15 grade C., la nivelul nodului de infratire daca a parcurs procesul de calire. Avind perioada de vegetatie mai scurta orzul evita seceta, maturizindu-se inainte de secetele de vara. Perioada de recoltare:
Recoltarea orzului incepe la coacerea deplina, cand umiditatea boabelor este sub 16-17%. Orzoaica pentru malt nu se recolteaza la umiditate mai ridicata de 15%, deoarece numai astfel se asigura o mare capacitate germinativa a boabelor.
Afectiuni pentru care se recomanda:
stomatita, traheite, transpiratie excesiva, tromboflebite, tuberculoza, tulburari de menopauza, tumori, tuse, tuse convulsiva, ulcer, ulcer varicos, viroza pulmonara, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, afectiuni tiroidiene, afectiunile vezicii urinare, afte bucale, alopecie, amigdalita, angina, anemie, aritmie, artrita, anorexie, astm, cancer, cardiopatie ischemica, ciroza hepatica, cistite, colecistita, acnee, afectiunile cailor urinare, afectiuni dermatologice, afectiunile gatului, colica abdominala, colita, convalescenta, debilitate, dereglari hormonale, dermatita, demineralizare, dezinterie, diabet, diaree, dischinezie biliara, disfagie, dismenoree, dispepsie, dureri de piept, eczeme, efelide, enterocolite, epilepsie, febra tifoida, fistule perianale, fracturi, frigiditate, friguri, furuncul, gripa, hemofilie, hemoroizi, hepatita virala, hepatita cronica, hipertensiune arteriala, imfarct miocardic, impetigo, inflamarea cailor urinare, inflamarea plamanilor, imflamatia splinei, impotenta sexuala, imunitate, insomnie, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, lauzie, lombo-sciatica, mastoze- chistice, nefrite, neurastenie, ateroscleroza cerebrala, atonie gastrica si intestinala, avitaminoza, bronsiectazie, bronsite cronice, nevralgie faciala, nevralgie de trigemen, obezitate, orjelet, osteoporoza, pancreatita, paralizie, pareza, polinevrita, raceli, rahitism, retard psiho- motor, reumatism acut, rinita, schizofrenie, scleroza multipla, scorbut, stari depresive, sterilitate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
antidiareic, antiinflamator, emolient, drenor hepatic, hipotensor, intareste organismul, potoleste tusea, racoritor, regleaza tensiunea arteriala, stimulator digestiv, stimulator al potentei sexuale, tonic general si al sistemului nervos in special, tonic cardiac etc. se indica pentru reglarea intestinala indiferent ca este vorba despre constipatie sau diaree, chiar si in cazurile cronice o cura cu ovaz sub forma de semninte timp de 30 de zile rezolva cel mai regel organism.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- 50 g de seminte se pun la 1 litru de apa. Fierte apoi 30 minute dupa care se strecoara si se consuma. Se poate consuma numai apa dupa strecurare sau mai util este sa se consume si semintele fierte. Se poate consuma in fiecare zi.
- Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminte intr-un litru de apa. Dupa aceasta se va trece orzul prin masina de carne dupa ce se strecoara si dupa macinare se amesteca cu lichidul in care a fiert. Se poate adauga miere in cazul ca nu exista diabet.
- 50 g de orz seminte nedecorticate se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se va consuma apa de pe acestea ca laxativ si nutritiv.
- Fulgi de orz pentreu enerocolite si afectiuni intestinale, hepatice, etc.
- Se va pune seminte intr-un borcan mai mare 200 g seminte care se vor lasa cu apa timp de 8 ore, dupa aceasta perioada se va spala cu apa rece. Se mai lasa apoi o perioada de 8 ore si se spala din nou la fiecare 8 ore. Se va lasa cu putina apa. Dupa ce a iesit coltul verde, se spala bine cu multa apa, dupa care se trec prin masina de carne, dupa care se stoarce pasta vegetala obtinuta in tifon, strangandu-se sucul intr-un pahar.
Se consuma cate 2 linguri inainte de fiecare masa o perioada mai lunga. Este foarte util in toate afectiunile interne. Se poate adauga orice suc de fructe la acest preparat fiind mai gustos.
- Suc de orz verde cate 50 ml de 3 ori pe zi in afectiunile mai grave, inclusiv pentru cancer, scleroza, etc. Se fac cure de minimum 21 zile apoi 7 zile pauza si se pot relua.
In traditia populara:
orzul fiert in lapte dulce se intrebuinta contra tusei; fiert in apa, se faceau decocturi si cu ele gargara la copii in durerile de gat, fiert in vin se dadea lauzelor pentru a le intarii.
Familia: Graminae
Denumiri populare: icimie, orz de primavara, orz de toamna, orz tuns, orz tepos sau orzoaica de primavara.
Ecologia si raspandirea:
Orzul este adaptat la diferite conditii de vegetatie datorita plasticitatii ecologice ridicate. Astfel, in emisfera nordica se poate cultiva pana la paralela de 70 latitudine nordica (Norvegia), iar altitudinal depaseste 2000 m
Compozitie chimica:
hordeina (alcaloid), maltina, proteine, amidon, celuloza, saruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, in special maltul incoltit. Enzime, fibre solubile, gluten in cantitate mica. Samanta incoltita este mult mai consistenta, cu mai multe vitamine, hormoni, etc, care o face sa fie foarte indicata in multe afectiuni pe care le rezolva. De asemenea frunzele recoltate atunci cand inca nu s-a format spicul sunt cel mai util medicament in lupta cu cancerul. Contine ca toate cerealele inhibitori ai proteazei care neutralizeaza agentii cancerigeni, mai ales la nivelul intestinelor
Perioada de vegetatie:
Orzul are o radacina fasciculata slab dezvoltata si o tulpina in forma unui pai inalt de 30-150 cm. Frunzele sunt verzi-pal, fara perisori. Tulpina se termina cu un spic lung de 4-13 cm, paros pe margine, format din segmente drepte. Planta infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele au forma fusiforma, umflata la mijloc si ascutita la ambele capete.
Orzul este mai rezistent la temperaturi ridicate decit griul, secara si ovazul. Orzul de primavara (furajer) avind perioada de vegetatie scurta, reuseste in climate uscate sau cele aspre. Orzoaica pentru a realiza calitatea ceruta in fabricarea berii se cultiva in zone mai racoroase si umede, unde continutul proteic in boabe este mai scazut, prin prelungirea perioadei depunerii amidonului. Orzul de toamna este mai sensibil la iernare decit griul sau secara de toamna rezistind pina la -15 grade C., la nivelul nodului de infratire daca a parcurs procesul de calire. Avind perioada de vegetatie mai scurta orzul evita seceta, maturizindu-se inainte de secetele de vara. Perioada de recoltare:
Recoltarea orzului incepe la coacerea deplina, cand umiditatea boabelor este sub 16-17%. Orzoaica pentru malt nu se recolteaza la umiditate mai ridicata de 15%, deoarece numai astfel se asigura o mare capacitate germinativa a boabelor.
Afectiuni pentru care se recomanda:
stomatita, traheite, transpiratie excesiva, tromboflebite, tuberculoza, tulburari de menopauza, tumori, tuse, tuse convulsiva, ulcer, ulcer varicos, viroza pulmonara, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, afectiuni tiroidiene, afectiunile vezicii urinare, afte bucale, alopecie, amigdalita, angina, anemie, aritmie, artrita, anorexie, astm, cancer, cardiopatie ischemica, ciroza hepatica, cistite, colecistita, acnee, afectiunile cailor urinare, afectiuni dermatologice, afectiunile gatului, colica abdominala, colita, convalescenta, debilitate, dereglari hormonale, dermatita, demineralizare, dezinterie, diabet, diaree, dischinezie biliara, disfagie, dismenoree, dispepsie, dureri de piept, eczeme, efelide, enterocolite, epilepsie, febra tifoida, fistule perianale, fracturi, frigiditate, friguri, furuncul, gripa, hemofilie, hemoroizi, hepatita virala, hepatita cronica, hipertensiune arteriala, imfarct miocardic, impetigo, inflamarea cailor urinare, inflamarea plamanilor, imflamatia splinei, impotenta sexuala, imunitate, insomnie, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, lauzie, lombo-sciatica, mastoze- chistice, nefrite, neurastenie, ateroscleroza cerebrala, atonie gastrica si intestinala, avitaminoza, bronsiectazie, bronsite cronice, nevralgie faciala, nevralgie de trigemen, obezitate, orjelet, osteoporoza, pancreatita, paralizie, pareza, polinevrita, raceli, rahitism, retard psiho- motor, reumatism acut, rinita, schizofrenie, scleroza multipla, scorbut, stari depresive, sterilitate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
antidiareic, antiinflamator, emolient, drenor hepatic, hipotensor, intareste organismul, potoleste tusea, racoritor, regleaza tensiunea arteriala, stimulator digestiv, stimulator al potentei sexuale, tonic general si al sistemului nervos in special, tonic cardiac etc. se indica pentru reglarea intestinala indiferent ca este vorba despre constipatie sau diaree, chiar si in cazurile cronice o cura cu ovaz sub forma de semninte timp de 30 de zile rezolva cel mai regel organism.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- 50 g de seminte se pun la 1 litru de apa. Fierte apoi 30 minute dupa care se strecoara si se consuma. Se poate consuma numai apa dupa strecurare sau mai util este sa se consume si semintele fierte. Se poate consuma in fiecare zi.
- Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminte intr-un litru de apa. Dupa aceasta se va trece orzul prin masina de carne dupa ce se strecoara si dupa macinare se amesteca cu lichidul in care a fiert. Se poate adauga miere in cazul ca nu exista diabet.
- 50 g de orz seminte nedecorticate se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se va consuma apa de pe acestea ca laxativ si nutritiv.
- Fulgi de orz pentreu enerocolite si afectiuni intestinale, hepatice, etc.
- Se va pune seminte intr-un borcan mai mare 200 g seminte care se vor lasa cu apa timp de 8 ore, dupa aceasta perioada se va spala cu apa rece. Se mai lasa apoi o perioada de 8 ore si se spala din nou la fiecare 8 ore. Se va lasa cu putina apa. Dupa ce a iesit coltul verde, se spala bine cu multa apa, dupa care se trec prin masina de carne, dupa care se stoarce pasta vegetala obtinuta in tifon, strangandu-se sucul intr-un pahar.
Se consuma cate 2 linguri inainte de fiecare masa o perioada mai lunga. Este foarte util in toate afectiunile interne. Se poate adauga orice suc de fructe la acest preparat fiind mai gustos.
- Suc de orz verde cate 50 ml de 3 ori pe zi in afectiunile mai grave, inclusiv pentru cancer, scleroza, etc. Se fac cure de minimum 21 zile apoi 7 zile pauza si se pot relua.
In traditia populara:
orzul fiert in lapte dulce se intrebuinta contra tusei; fiert in apa, se faceau decocturi si cu ele gargara la copii in durerile de gat, fiert in vin se dadea lauzelor pentru a le intarii.
preluare de pe: http://www.tratament.net/orzul/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Orezul
Denumirea plantei: Orez (lat.Oryza sativa)
Familia: Poaceae
Denumiri populare: oriz, peringi, pilan, riscas
Ecologia si raspandirea:
Ocupand putin peste 15 % din suprafata arabila a globului, orezul (Oryza saliva L) este cereala numarul unu a lumii. Cultivat pe toate continentele, din zona tropicala pana in zona temperata si de la nivelul marii pana la 3000 m in Nepal, este o planta cu plasticitate ecologica mare.
Compozitie chimica: orezul brut- vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E.
Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina.
Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic.
Fosfolipide, carbohidrati, mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu.
Perioada de vegetatie:
La latitudinile noastre insamantarea este facuta primavara (martie – aprilie) direct in orezarii sau mai adesea in pepiniera (rasadnita), de unde plantele tinere vor fi transportate in orezarie dupa 40 – 50 de zile. Ciclul de vegetatie variaza de la 120 zile pentru soiurile timpurii la 180 zile pentru soiurile obisnuite.
In timpul cresterii orezariile trebuie sa fie de mai multe ori plivite de buruieni iar apa sa fie pastrata la un nivel si temperatura constanta 20 – 24 grade C.
Perioada de recoltare:
Recoltatul se realizeaza dupa secarea orezariilor si orezul nedecorticat este uscat inainte de a fi supus unor laborioase prelucrari succesive.
Orezul recoltat trebuie sa fie macinat inainte de preparare alimentara. Rezultatul simplei macinari este orezul brun, in timp ce decorticarea suplimentara duce la formarea orezului alb, mai rezistent decat orezul brun in conditiile climei tropicale.
Afectiuni pentru care se recomanda:
acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni renale, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, azotemie, boli dermatologice, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, cosmetica, crestere, diaree, eczeme zemuinde, edeme de origine cardio-renale, enterita, fermentatii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, inflamatii cutanate, ingrijirea tenului, insuficienta renala, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, meteorism, obezitate, psoriazis, rani, surmenaj, tegumente iritate, uremie.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
este comparabil cu graul in ceea ce priveste valoarea nutritionala fiind bogat in glucide si proteine. Contine inhibitori ai proteazei ca si celelelte cereale deci este foarte util in lupta contra cancerului fiind antitumoral. Taratele de orez consumate cate o lingurita pe zi este suficient ca sa va fereasca de litiaza renala deoarece contine acid fitic si fitati care absorb din intestin calciul aflat in exces. Astringente, analeptice, antidiareic, constructoare, carminativ, dietetic, diuretice (favorizeaza eliminarea ureei), energetice, emolient, energizant, nutritiv, racoritor, regenerator, scade presiunea sangelui, hipotensoare, ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Taratele scad colesterolul din sange.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Se va fierbe orez 50 g in 500 ml apa pana se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul in afectiunile de mai sus. Se poate folosi in orice preparat culinar cat de mult suporta fiecare in parte si in functie de reactia organismului si de afectiune.
- 1 lingura de orez nedecorticat se va pune la 250 ml apa de seara si dimineata se consuma aceasta apa mai multe zile la rand. Este foarte util in toate afectiunile renale, gastrointestinale, hiperazotemie
- Pudra de orez se aplica extern simplu se pune in mana si se maseaza fata cu aceasta pudra, apoi se spala cu apa calduta, sau sub forma de masca cu alte preparate, oua, miere, etc. In afectiunile pielii. Se foloseste foarte mult in cosmetica la diferite masti pentru tratamentele diferitelor defecte ale pielii.
- Faina de orez se amesteca cu faina de soia in proportie de 1/1 si se amesteca cu apa obtinandu-se o pasta care se aplica pe fata, fiind indicata in special la tenurile obosite.
- Faina de orez, amestecata cu ulei in proportii diferite formand o pasta se aplica pe tenurile iritate. Se tin 2-3 ore apoi se vor spala cu apa calda.
In traditia populara: apa in care se spala orezul se lua, in unele sate, pentru leucoree. Decoctul se bea in bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se faceau legaturi la umflaturi.
Familia: Poaceae
Denumiri populare: oriz, peringi, pilan, riscas
Ecologia si raspandirea:
Ocupand putin peste 15 % din suprafata arabila a globului, orezul (Oryza saliva L) este cereala numarul unu a lumii. Cultivat pe toate continentele, din zona tropicala pana in zona temperata si de la nivelul marii pana la 3000 m in Nepal, este o planta cu plasticitate ecologica mare.
Compozitie chimica: orezul brut- vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E.
Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina.
Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic.
Fosfolipide, carbohidrati, mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu.
Perioada de vegetatie:
La latitudinile noastre insamantarea este facuta primavara (martie – aprilie) direct in orezarii sau mai adesea in pepiniera (rasadnita), de unde plantele tinere vor fi transportate in orezarie dupa 40 – 50 de zile. Ciclul de vegetatie variaza de la 120 zile pentru soiurile timpurii la 180 zile pentru soiurile obisnuite.
In timpul cresterii orezariile trebuie sa fie de mai multe ori plivite de buruieni iar apa sa fie pastrata la un nivel si temperatura constanta 20 – 24 grade C.
Perioada de recoltare:
Recoltatul se realizeaza dupa secarea orezariilor si orezul nedecorticat este uscat inainte de a fi supus unor laborioase prelucrari succesive.
Orezul recoltat trebuie sa fie macinat inainte de preparare alimentara. Rezultatul simplei macinari este orezul brun, in timp ce decorticarea suplimentara duce la formarea orezului alb, mai rezistent decat orezul brun in conditiile climei tropicale.
Afectiuni pentru care se recomanda:
acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni renale, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, azotemie, boli dermatologice, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, cosmetica, crestere, diaree, eczeme zemuinde, edeme de origine cardio-renale, enterita, fermentatii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, inflamatii cutanate, ingrijirea tenului, insuficienta renala, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, meteorism, obezitate, psoriazis, rani, surmenaj, tegumente iritate, uremie.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
este comparabil cu graul in ceea ce priveste valoarea nutritionala fiind bogat in glucide si proteine. Contine inhibitori ai proteazei ca si celelelte cereale deci este foarte util in lupta contra cancerului fiind antitumoral. Taratele de orez consumate cate o lingurita pe zi este suficient ca sa va fereasca de litiaza renala deoarece contine acid fitic si fitati care absorb din intestin calciul aflat in exces. Astringente, analeptice, antidiareic, constructoare, carminativ, dietetic, diuretice (favorizeaza eliminarea ureei), energetice, emolient, energizant, nutritiv, racoritor, regenerator, scade presiunea sangelui, hipotensoare, ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Taratele scad colesterolul din sange.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Se va fierbe orez 50 g in 500 ml apa pana se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul in afectiunile de mai sus. Se poate folosi in orice preparat culinar cat de mult suporta fiecare in parte si in functie de reactia organismului si de afectiune.
- 1 lingura de orez nedecorticat se va pune la 250 ml apa de seara si dimineata se consuma aceasta apa mai multe zile la rand. Este foarte util in toate afectiunile renale, gastrointestinale, hiperazotemie
- Pudra de orez se aplica extern simplu se pune in mana si se maseaza fata cu aceasta pudra, apoi se spala cu apa calduta, sau sub forma de masca cu alte preparate, oua, miere, etc. In afectiunile pielii. Se foloseste foarte mult in cosmetica la diferite masti pentru tratamentele diferitelor defecte ale pielii.
- Faina de orez se amesteca cu faina de soia in proportie de 1/1 si se amesteca cu apa obtinandu-se o pasta care se aplica pe fata, fiind indicata in special la tenurile obosite.
- Faina de orez, amestecata cu ulei in proportii diferite formand o pasta se aplica pe tenurile iritate. Se tin 2-3 ore apoi se vor spala cu apa calda.
In traditia populara: apa in care se spala orezul se lua, in unele sate, pentru leucoree. Decoctul se bea in bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se faceau legaturi la umflaturi.
preluare de pe: http://www.tratament.net/orezul/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Patrunjelul
Denumirea plantei: Patrunjel (Petroselinum crispus)
Familia: Umbelliferae (Apiaceae)
Denumire latina: Levisticum
Ecologia si raspandirea:
Se cultiva pe toata planeta, este utilizat in toate bucatariile lumii. si atinge inaltimea de 25 – 30 cm, iar tulpinile purtatoare de flori, de pana la 0,6 m inaltime.
Compozitie chimica: apeina, betacaroten, brom,clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, potasiu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamaia. Acid pantotenic, linolinic.
Perioada de vegetatie:
Patrunjelul se cultiva tot timpul anului in gradini, ferme, si sere.
Perioada de recoltare:
Toate partile plantei au aceeasi aroma caracteristica, dar cel mai puternic se manifesta in radacina.
Frunzele proaspete ale patrunjelului sunt cele mai folosite ca garnitura.
Afectiuni pentru care se recomanda:
abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, cistite, colecistite, colesterol in exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de stomac, edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, guta, hepatism, hipertensiune arteriala, incontinenta urinara cu lamaie, infectii diverse, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui, psoriazis, reumatism, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sangelui.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
stimulent general atat nervos cat si muscular, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric, la fel clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede ( intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, vermifug, cicatrizant, repara pielea efectiv.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.
- 2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.
- 2 lingurite de planta-radacina, frunze se taie marunt. Se pun in 250 ml apa se fierb timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma zilnic trei astfel de ceaiuri.
- O jumatate de kg de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.
- Se va macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghitii. Este un tratament pentru afectiunile endocrine in special sau pentru menstre dureroase.
- Se va taia marunt frunza de patrunjel si se pune cat sa o acopere otet alimentar, se va lasa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.
- Suc proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcovi sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. Nediluat cu alte sucuri deoarece este prea puternic.
- In apa de spalat se poate pune decoct de radacina de patrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.
Mentionam ca daca se consuma zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.
- Spalaturi vaginale se pot face cu oricare din cele de mai sus cu cantitate dubla de planta.
- Pe piele in cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasma cu radacina de patrunjel fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament peste noapte.
In traditia populara: patrunjelul fiert in lapte dulce se folosea la alinarea durerilor cauzate de orice buba. In tinutul Sucevei, se fierbea in lapte dulce, se amesteca cu camfor pisat si albus de ou apoi se lega la gat in umflaturi. In multe parti se folosea ca diuretic. Se dadea ca sa porneasca udul si in ascita. Se fierbea inabusit, intr-o oala noua, 6-10 radacini cu 2,5 oca de apa, pana scadea la jumatate de oca. Patrunjelul taiat marunt se amesteca bine cu faina de in, se intindea pe o bucata de panza, apoi se punea pe burta, iar zeama se bea. Alte babe dadeau de baut patrunjel fiert cu chimen si boabe de ienupar. Decoctul se mai bea si la oprirea udului si de catre cei cu pietre la rinichi. Se mai lua primavara, timp mai indelungat pentru curatirea sangelui. Din radacina si frunze fierte in lapte dulce, cu faina de mei se fac cataplasme, care se ungeau cu grasime de pe trupul unor copii cand se nasteau, apoi se punea la femei la san, cand se inflamau. La hemoroizi si prolaps rectal patrunjei pisati muiati in otet si incalziti la foc, se foloseau la oblojeli.
A fost un leac contra bolilor venerice.
Contraindicatii:
Patrunjelul nu va fi utilizat de catre femeile insarcinate, intrucat are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il au semintele (cateva grame determina inceperea contractiilor uterine), dar nici efectul similar al radacinii si mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
Familia: Umbelliferae (Apiaceae)
Denumire latina: Levisticum
Ecologia si raspandirea:
Se cultiva pe toata planeta, este utilizat in toate bucatariile lumii. si atinge inaltimea de 25 – 30 cm, iar tulpinile purtatoare de flori, de pana la 0,6 m inaltime.
Compozitie chimica: apeina, betacaroten, brom,clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, potasiu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamaia. Acid pantotenic, linolinic.
Perioada de vegetatie:
Patrunjelul se cultiva tot timpul anului in gradini, ferme, si sere.
Perioada de recoltare:
Toate partile plantei au aceeasi aroma caracteristica, dar cel mai puternic se manifesta in radacina.
Frunzele proaspete ale patrunjelului sunt cele mai folosite ca garnitura.
Afectiuni pentru care se recomanda:
abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, cistite, colecistite, colesterol in exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de stomac, edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, guta, hepatism, hipertensiune arteriala, incontinenta urinara cu lamaie, infectii diverse, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui, psoriazis, reumatism, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sangelui.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
stimulent general atat nervos cat si muscular, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric, la fel clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede ( intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, vermifug, cicatrizant, repara pielea efectiv.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.
- 2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.
- 2 lingurite de planta-radacina, frunze se taie marunt. Se pun in 250 ml apa se fierb timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma zilnic trei astfel de ceaiuri.
- O jumatate de kg de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.
- Se va macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghitii. Este un tratament pentru afectiunile endocrine in special sau pentru menstre dureroase.
- Se va taia marunt frunza de patrunjel si se pune cat sa o acopere otet alimentar, se va lasa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.
- Suc proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcovi sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. Nediluat cu alte sucuri deoarece este prea puternic.
- In apa de spalat se poate pune decoct de radacina de patrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.
Mentionam ca daca se consuma zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.
- Spalaturi vaginale se pot face cu oricare din cele de mai sus cu cantitate dubla de planta.
- Pe piele in cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasma cu radacina de patrunjel fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament peste noapte.
In traditia populara: patrunjelul fiert in lapte dulce se folosea la alinarea durerilor cauzate de orice buba. In tinutul Sucevei, se fierbea in lapte dulce, se amesteca cu camfor pisat si albus de ou apoi se lega la gat in umflaturi. In multe parti se folosea ca diuretic. Se dadea ca sa porneasca udul si in ascita. Se fierbea inabusit, intr-o oala noua, 6-10 radacini cu 2,5 oca de apa, pana scadea la jumatate de oca. Patrunjelul taiat marunt se amesteca bine cu faina de in, se intindea pe o bucata de panza, apoi se punea pe burta, iar zeama se bea. Alte babe dadeau de baut patrunjel fiert cu chimen si boabe de ienupar. Decoctul se mai bea si la oprirea udului si de catre cei cu pietre la rinichi. Se mai lua primavara, timp mai indelungat pentru curatirea sangelui. Din radacina si frunze fierte in lapte dulce, cu faina de mei se fac cataplasme, care se ungeau cu grasime de pe trupul unor copii cand se nasteau, apoi se punea la femei la san, cand se inflamau. La hemoroizi si prolaps rectal patrunjei pisati muiati in otet si incalziti la foc, se foloseau la oblojeli.
A fost un leac contra bolilor venerice.
Contraindicatii:
Patrunjelul nu va fi utilizat de catre femeile insarcinate, intrucat are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il au semintele (cateva grame determina inceperea contractiilor uterine), dar nici efectul similar al radacinii si mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
preluare de pe: http://www.tratament.net/patrunjelul/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Paducelul
Denumirea plantei: Crataegus monogyna
Familia: Rosaceae
Denumiri populare: cacadara, gherghin, gherghinar, malai moale, malaiul cucului, malai nesarat, malaiet, maracin.
Ecologia si raspandirea:
Paducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la o inaltime de cativa metri. Are frunze lungi pana la 7 cm, petiolate, asezate altern, adanc divizate in 3-7 lobi, cu marginile dintate. La baza frunzelor se afla niste frunzisoare mici numite stipele. Frunzele sunt tari la pipait, lucioase pe fata superioara, mate si acoperite cu smocuri de peri la intersectia nervurilor, pe partea inferioara. Florile sunt mici cu un diametru de cca. 15 mm, dispuse mai multe la un loc in buchete, fiecare floare fiind asezata pe o coita lunga de 3-4 cm, uneori acoperita cu peri rari. Sepalele, in numar de 5, au forma triunghiulara. Petalele sunt de 5-6 mm, mai lungi decat sepalele, rotunjite la partea superioara. Ele sunt de culoare alba sau alb-roz. Atat sepalele cat si petalele sunt asezate pe un receptacul paros in forma de ulcior, care la maturitate devine carnos, transformandu-se in fruct. Fructul este de culoare rosie, lung de 7-10 mm, de forma ovala, uneori globuloasa, prezentand la partea superioara resturile caliciului. In interior contine o singura samanta sau 2-3 seminte.
Compozitie chimica:
se utilizeaza frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores crataegi) cu frunzele din imediata apropiere (Folium Crataegi cum floribus), fructele (Fructus Crataegi), substante de natura flavonica si proantocianide, colina, acetil colina, trimetilena, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenina, guanina, derivati purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamina, amilamina, ulei volatil ce contine aldehida anistica de natura catehica, pectine, substante minerale, etc. Vitaminele: B1, C. Fructele contin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colina, acetil colina, pectina, ulei gras, glucoza, fructoza, substante minerale.
Perioada de vegetatie:
La inceputul luni septembrie, fructele incep sa se coaca. Paducelul infloreste in lunile aprilie-mai. Creste prin paduri si tufisuri, izolat prin poienile din regiunea de campie pana in regiunea muntoasa.
Perioada de recoltare:
De la paducel se culeg florile si fructele. Florile se recolteaza in momentul in care incep sa se deschida, ceea ce corespunde lunii aprilie. Ele se culeg numai pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat, pe cat posibil in zile insorite. Fructele se culeg toamna, in momentul cand ele se inrosesc.
Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni buco-faringiene, afectiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afectiuni neurologice, agitatii nervoase, ameteli, angina pectorala, angoasa, astenie, ateroscleroza, bataturi, cardiopatie ischemica, circulatie periferica deficitara, climax, convalescenta, dereglari de ritm cardiac, dispnee, dizenterie, dureri de inima, fragilitate capilara, hipertensiune, hipertiroidie, insomnie, iritare, leucoree, litiaza biliara si urinara, nevroze cardiace, palpitatii, stari de nervozitate, tahicardie, tensiune oscilanta, tulburari cardiace cu substrat nervos, tulburari de menopauza, varice, zgomote in urechi.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
tonicardice, hipotensoare, antispastice, hipnotice si sedative, indicat in extra sistole si tahicardii sinusale, antispastic, tonic al inimii, intareste muschiul inimii, are efecte liticevegetative, febrifuge (florile), astringente si dizolvante ale calculilor (fructele), cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, scade tensiunea arteriala si o regleaza, rezolva tulburarile inimii (in combinatie cu Roinita). Este un echilibrant psihic. Regleaza bataile inimii. Vindeca foarte multe din afectiunile inimii si vaselor de sange. Vasodilatator la nivelul vaselor coronare, hipotensiv de intarire si rarire a contractiilor inimii bolnave. Frunzele cu flori intra in componenta ceaiurilor: antiasmatic si calmant, impotriva tulburarilor cardiace, iar fructele in ceaiul calmant.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
in toate cazurile frunzele si florile pot fi inlocuite cu o cantitate dubla de fructe.
- Intern -
- Ceai -
- O lingurita de flori si frunze se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se vor acoperii ulterior dupa care se vor lasa timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
- 2 lingurite de planta maruntita se va folosi la afectiunile mai grave sau extern. Se pune in 250 ml apa clocotita. Se va acoperi timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se vor putea consuma si din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar si in cure de lunga durata.
- Tinctura – se vor pune 50 grame de planta maruntita in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se va strecura dupa care se pune in sticlute de capacitate mai mica.
Se va putea lua in functie de gravitatea afectiuni intre 10 picaturi si o lingurita de tinctura luata de 3 ori pe zi inainte de mesele principale diluata cu putina apa.
-Vin – se va pune intr-un litru de vin 100g de frunze si flori maruntite. Se astupa si se va lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Dupa 8 zile se va strecura.
Se poate consuma apoi din acesta 50 ml de trei ori pe zi inainte de mese in afectiunile mentionate mai sus. Se mai poate adauga si 50 g de patrunjel radacina, curatata si rasa la cei care au si edeme din cauzele afectiunilor inimii. Se va tine si in acest caz tot 8 zile si se va administra la fel.
-Vin preparat din fructe – Se vor pune la 2 kg de fructe zdrobite 2 kg de zahar, 10 litri de apa si 30g de drojdie. Se va pune totul intr-o damigeana de sticla. Se pune un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capat intr-un vas cu apa. Se va lasa timp de aproximativ 15 zile (in functie de temperatura), dupa care se va trage de pe drojdii si se pune in sticle de capacitate mai mica.
Se va putea lua din acest vin cate 50 ml de trei ori pe zi in afectiunile mentionate mai sus.
- Extern -
- In otet se pot pune cateva frunze si flori. Se vor tine timp de 8 zile, dupa care se pot folosi la bataturi, veruci, negi.
In traditia populara: din flori se preparau ceaiuri contra insomniilor, in boli de inima si de ficat. Decoctul fructelor se lua contra diareei si a bolilor de rinichi.
Decoctul frunzelor sau al varfurilor ramurilor se folosea contra bataturilor pe talpi, facandu-se spalaturi si legaturi cu resturile. Unii ardeau ramurile, iar din cenusa faceau lesie cu care spalau bataturile. Scoarta de pe radacini se punea proaspata tot la bataturi.
Familia: Rosaceae
Denumiri populare: cacadara, gherghin, gherghinar, malai moale, malaiul cucului, malai nesarat, malaiet, maracin.
Ecologia si raspandirea:
Paducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la o inaltime de cativa metri. Are frunze lungi pana la 7 cm, petiolate, asezate altern, adanc divizate in 3-7 lobi, cu marginile dintate. La baza frunzelor se afla niste frunzisoare mici numite stipele. Frunzele sunt tari la pipait, lucioase pe fata superioara, mate si acoperite cu smocuri de peri la intersectia nervurilor, pe partea inferioara. Florile sunt mici cu un diametru de cca. 15 mm, dispuse mai multe la un loc in buchete, fiecare floare fiind asezata pe o coita lunga de 3-4 cm, uneori acoperita cu peri rari. Sepalele, in numar de 5, au forma triunghiulara. Petalele sunt de 5-6 mm, mai lungi decat sepalele, rotunjite la partea superioara. Ele sunt de culoare alba sau alb-roz. Atat sepalele cat si petalele sunt asezate pe un receptacul paros in forma de ulcior, care la maturitate devine carnos, transformandu-se in fruct. Fructul este de culoare rosie, lung de 7-10 mm, de forma ovala, uneori globuloasa, prezentand la partea superioara resturile caliciului. In interior contine o singura samanta sau 2-3 seminte.
Compozitie chimica:
se utilizeaza frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores crataegi) cu frunzele din imediata apropiere (Folium Crataegi cum floribus), fructele (Fructus Crataegi), substante de natura flavonica si proantocianide, colina, acetil colina, trimetilena, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenina, guanina, derivati purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamina, amilamina, ulei volatil ce contine aldehida anistica de natura catehica, pectine, substante minerale, etc. Vitaminele: B1, C. Fructele contin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colina, acetil colina, pectina, ulei gras, glucoza, fructoza, substante minerale.
Perioada de vegetatie:
La inceputul luni septembrie, fructele incep sa se coaca. Paducelul infloreste in lunile aprilie-mai. Creste prin paduri si tufisuri, izolat prin poienile din regiunea de campie pana in regiunea muntoasa.
Perioada de recoltare:
De la paducel se culeg florile si fructele. Florile se recolteaza in momentul in care incep sa se deschida, ceea ce corespunde lunii aprilie. Ele se culeg numai pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat, pe cat posibil in zile insorite. Fructele se culeg toamna, in momentul cand ele se inrosesc.
Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni buco-faringiene, afectiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afectiuni neurologice, agitatii nervoase, ameteli, angina pectorala, angoasa, astenie, ateroscleroza, bataturi, cardiopatie ischemica, circulatie periferica deficitara, climax, convalescenta, dereglari de ritm cardiac, dispnee, dizenterie, dureri de inima, fragilitate capilara, hipertensiune, hipertiroidie, insomnie, iritare, leucoree, litiaza biliara si urinara, nevroze cardiace, palpitatii, stari de nervozitate, tahicardie, tensiune oscilanta, tulburari cardiace cu substrat nervos, tulburari de menopauza, varice, zgomote in urechi.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
tonicardice, hipotensoare, antispastice, hipnotice si sedative, indicat in extra sistole si tahicardii sinusale, antispastic, tonic al inimii, intareste muschiul inimii, are efecte liticevegetative, febrifuge (florile), astringente si dizolvante ale calculilor (fructele), cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, scade tensiunea arteriala si o regleaza, rezolva tulburarile inimii (in combinatie cu Roinita). Este un echilibrant psihic. Regleaza bataile inimii. Vindeca foarte multe din afectiunile inimii si vaselor de sange. Vasodilatator la nivelul vaselor coronare, hipotensiv de intarire si rarire a contractiilor inimii bolnave. Frunzele cu flori intra in componenta ceaiurilor: antiasmatic si calmant, impotriva tulburarilor cardiace, iar fructele in ceaiul calmant.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
in toate cazurile frunzele si florile pot fi inlocuite cu o cantitate dubla de fructe.
- Intern -
- Ceai -
- O lingurita de flori si frunze se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se vor acoperii ulterior dupa care se vor lasa timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
- 2 lingurite de planta maruntita se va folosi la afectiunile mai grave sau extern. Se pune in 250 ml apa clocotita. Se va acoperi timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se vor putea consuma si din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar si in cure de lunga durata.
- Tinctura – se vor pune 50 grame de planta maruntita in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se va strecura dupa care se pune in sticlute de capacitate mai mica.
Se va putea lua in functie de gravitatea afectiuni intre 10 picaturi si o lingurita de tinctura luata de 3 ori pe zi inainte de mesele principale diluata cu putina apa.
-Vin – se va pune intr-un litru de vin 100g de frunze si flori maruntite. Se astupa si se va lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Dupa 8 zile se va strecura.
Se poate consuma apoi din acesta 50 ml de trei ori pe zi inainte de mese in afectiunile mentionate mai sus. Se mai poate adauga si 50 g de patrunjel radacina, curatata si rasa la cei care au si edeme din cauzele afectiunilor inimii. Se va tine si in acest caz tot 8 zile si se va administra la fel.
-Vin preparat din fructe – Se vor pune la 2 kg de fructe zdrobite 2 kg de zahar, 10 litri de apa si 30g de drojdie. Se va pune totul intr-o damigeana de sticla. Se pune un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capat intr-un vas cu apa. Se va lasa timp de aproximativ 15 zile (in functie de temperatura), dupa care se va trage de pe drojdii si se pune in sticle de capacitate mai mica.
Se va putea lua din acest vin cate 50 ml de trei ori pe zi in afectiunile mentionate mai sus.
- Extern -
- In otet se pot pune cateva frunze si flori. Se vor tine timp de 8 zile, dupa care se pot folosi la bataturi, veruci, negi.
In traditia populara: din flori se preparau ceaiuri contra insomniilor, in boli de inima si de ficat. Decoctul fructelor se lua contra diareei si a bolilor de rinichi.
Decoctul frunzelor sau al varfurilor ramurilor se folosea contra bataturilor pe talpi, facandu-se spalaturi si legaturi cu resturile. Unii ardeau ramurile, iar din cenusa faceau lesie cu care spalau bataturile. Scoarta de pe radacini se punea proaspata tot la bataturi.
preluare de pe: http://www.tratament.net/paducel/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Patlageaua rosie
Denumirea plantei: Patlageaua rosie (lat. Lycopersicon esculentum)
Familia: Solanaceea
Denumiri populare: Porodici, Rosie, Tomate
Ecologia si raspandirea:
Se cultiva pe toata planeta, este disponibila in sute de specii, de la cele uriase pana la cele de marimea unei fragute, de forma sferica, lunguiata, neregulata, cu nervuri, in forma de para, de culoarea rosie, roz sau galbena.
Perioada de vegetatie:
Patlageaua are tulpina inalta, acoperita cu perisori, poate ajunge pana la 3 m lungime, dar este fragila si are nevoie fie de spaliere de sustinere, fie se agata de alte plante sau suporti. Frunzele sunt lobate (intre 5 si 9 frunzulite pe un petiol), acoperite cu perisori fini. Florile sunt mici si galbene. Fructele sunt rosii, carnoase, gustoase si au multe seminte mici.
Compozitie chimica: apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, etc. Calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.
Perioada de recoltare:
Pentru culturile timpurii din solarii se pot folosi soiurile bulgaresti.
Pentru culturile de vara se pot folosi soiurile cu fructe mari, rotunde, recoltarea se face la 130-135 zile de la rasarire.
Afectiuni pentru care se recomanda:
acnee, afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, comedoame, constipatie, enterite, eruptii cutanate, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intepaturi de insecte, intoxicatii cronice, iritatii tegumentare, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, seboree, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular, aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant, alcalinizant al sangelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, favorizeaza exoneratia, prin pielea si semintele ei, usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului. Rosiile nu contin oxalati ci un continut comparativ cu al cortizonului.
Utile in lupta cu cancerul si la afectiunile cardiace. Este antioxidanta si previne oxidarea celulelor.
Uz intern:
- afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, constipatie, enterite, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intoxicatii cronice, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv – sub forma de rosii consumate ca atare, suc proaspat sau conservat.
Uz extern:
- acnee, comedoame, eruptii cutanate, intepaturi de insecte, iritatii tegumentare, seboree – sub forma de rosii zdrobite si aplicate local, masca din rosie si caolin.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
-Rosii consumate ca atare la fiecare masa cat mai multe.
-Mai eficient este consumul sucului de rosii obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, foarte proaspat si consumat inainte de a se oxida. Se poate consuma orice cantitate ,in functie de toleranta individuala se poate consuma 1-2 litri pe zi in mai multe reprize. Singura conditie este sa se consume inainte de oxidare, adica imediat ce s-a preparat.
-In diverse afectiuni ale pielii se poate aplica simplu sau sub forma de masca cu diferite adausuri(caolin, ou, miere, smantana, etc.) in functie de tipul de ten si de afectiunea care trebuie tratata.
In traditia populara: tulpinile se puneau in bai contra reumatismului. Se fierbeau vrejii si frunze de nuc, apoi cele doua sucuri se amestecau si se faceau bai generale sau locale.
Fructele se striveau pe fata si se lasau sa se usuce in cazul acneei, apoi se spala pe fata cu un ceai caldut din alte plante.
Familia: Solanaceea
Denumiri populare: Porodici, Rosie, Tomate
Ecologia si raspandirea:
Se cultiva pe toata planeta, este disponibila in sute de specii, de la cele uriase pana la cele de marimea unei fragute, de forma sferica, lunguiata, neregulata, cu nervuri, in forma de para, de culoarea rosie, roz sau galbena.
Perioada de vegetatie:
Patlageaua are tulpina inalta, acoperita cu perisori, poate ajunge pana la 3 m lungime, dar este fragila si are nevoie fie de spaliere de sustinere, fie se agata de alte plante sau suporti. Frunzele sunt lobate (intre 5 si 9 frunzulite pe un petiol), acoperite cu perisori fini. Florile sunt mici si galbene. Fructele sunt rosii, carnoase, gustoase si au multe seminte mici.
Compozitie chimica: apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, etc. Calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.
Perioada de recoltare:
Pentru culturile timpurii din solarii se pot folosi soiurile bulgaresti.
Pentru culturile de vara se pot folosi soiurile cu fructe mari, rotunde, recoltarea se face la 130-135 zile de la rasarire.
Afectiuni pentru care se recomanda:
acnee, afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, comedoame, constipatie, enterite, eruptii cutanate, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intepaturi de insecte, intoxicatii cronice, iritatii tegumentare, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, seboree, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular, aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant, alcalinizant al sangelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, favorizeaza exoneratia, prin pielea si semintele ei, usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului. Rosiile nu contin oxalati ci un continut comparativ cu al cortizonului.
Utile in lupta cu cancerul si la afectiunile cardiace. Este antioxidanta si previne oxidarea celulelor.
Uz intern:
- afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, constipatie, enterite, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intoxicatii cronice, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv – sub forma de rosii consumate ca atare, suc proaspat sau conservat.
Uz extern:
- acnee, comedoame, eruptii cutanate, intepaturi de insecte, iritatii tegumentare, seboree – sub forma de rosii zdrobite si aplicate local, masca din rosie si caolin.
Mentiuni: Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
-Rosii consumate ca atare la fiecare masa cat mai multe.
-Mai eficient este consumul sucului de rosii obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, foarte proaspat si consumat inainte de a se oxida. Se poate consuma orice cantitate ,in functie de toleranta individuala se poate consuma 1-2 litri pe zi in mai multe reprize. Singura conditie este sa se consume inainte de oxidare, adica imediat ce s-a preparat.
-In diverse afectiuni ale pielii se poate aplica simplu sau sub forma de masca cu diferite adausuri(caolin, ou, miere, smantana, etc.) in functie de tipul de ten si de afectiunea care trebuie tratata.
In traditia populara: tulpinile se puneau in bai contra reumatismului. Se fierbeau vrejii si frunze de nuc, apoi cele doua sucuri se amestecau si se faceau bai generale sau locale.
Fructele se striveau pe fata si se lasau sa se usuce in cazul acneei, apoi se spala pe fata cu un ceai caldut din alte plante.
preluare de pe: http://www.tratament.net/patlageaua-rosie/
http://www.scoalaesoterica.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
http://www.craciunul-carteacraciunului.blogspot.com/
Cura cu capsuni
Capsunile reprezinta in realitate soiuri de fragi cu fruct mai mare facand parte din aceeasi familie de plante, familia Rosaceae. Ele contin apa (89%), hidrati de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A,B1,B2,B6,C,E,PP,K) si minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu).
Prin compozitia lor chimica, capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinid procesul de imbatranire.
Fructele sunt diuretic active, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp. In plus capsunile bine coapte au si un efect laxativ.
Continand vitamina E, vitamine din complxul B si mangan influenteaza functionarea normala a sistemului nervos, fiind indicate atat in astenii cat si pentru prevenirea insomniilor.
Continand fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care ajuta la absorbtia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor.
Au actiune benefica asupra ficatului, ajutand prin vitamina K pe care o contin, la funcionarea normala a sa. In acest sens cura cu capsuni este benefica in insuficienta hepatica, litiaza biliara si dischinezii biliare.
Capsunile au rol hipotensor fiid indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace.
Ele mai sunt indicate si in afectiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun, tuberculoza, etc.
Continand doar putine zaharuri dar si vitamina E care este hipoglicemianta capsunile pot fi consumate si de catre diabetici, dar in cantitati mai mici.
PENTRU NEDIABETICI SE RECOMANDA CURE DE CAPSUNI DE 250g – 500g PE ZI, DE PREFERINTA DIMINEATA TIMP DE 7-14 ZILE.
Diabeticii pot consuma pana la 300g capsuni zilnic.
In plus au actiune bactericida si antihelmitica a capsunilor.
Astfel, contra oxiurilor se recomanda 500g capsuni dimineata pe stomacul gol fara a consuma altceva pana la pranz.
Capsunile sunt contraindicate atat intern cat si extern persoanelor alergice carora le poate produce urticarie.
Prin compozitia lor chimica, capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinid procesul de imbatranire.
Fructele sunt diuretic active, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp. In plus capsunile bine coapte au si un efect laxativ.
Continand vitamina E, vitamine din complxul B si mangan influenteaza functionarea normala a sistemului nervos, fiind indicate atat in astenii cat si pentru prevenirea insomniilor.
Continand fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care ajuta la absorbtia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor.
Au actiune benefica asupra ficatului, ajutand prin vitamina K pe care o contin, la funcionarea normala a sa. In acest sens cura cu capsuni este benefica in insuficienta hepatica, litiaza biliara si dischinezii biliare.
Capsunile au rol hipotensor fiid indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace.
Ele mai sunt indicate si in afectiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun, tuberculoza, etc.
Continand doar putine zaharuri dar si vitamina E care este hipoglicemianta capsunile pot fi consumate si de catre diabetici, dar in cantitati mai mici.
PENTRU NEDIABETICI SE RECOMANDA CURE DE CAPSUNI DE 250g – 500g PE ZI, DE PREFERINTA DIMINEATA TIMP DE 7-14 ZILE.
Diabeticii pot consuma pana la 300g capsuni zilnic.
In plus au actiune bactericida si antihelmitica a capsunilor.
Astfel, contra oxiurilor se recomanda 500g capsuni dimineata pe stomacul gol fara a consuma altceva pana la pranz.
Capsunile sunt contraindicate atat intern cat si extern persoanelor alergice carora le poate produce urticarie.